Västra Götalands län

Västra Götalands län är ett av länen i Sverige och ligger beläget i den sydvästra delen av landet. Västra Götaland ligger vid den norra och mellersta delen av västkusten och där är residensstaden Göteborg. I Västra Götalands Län finns både små tätorter som Hillared och stora som Göteborg.

Länsvapnet

Alla län i Sverige har ett länsvapen. Västra Götalands länsvapen är en kvadratformad sköld med bilder av Göteborgs vapen, Bohusläns vapen, Dalslands vapen och Västergötlands Vapen på. Vapnet är sammansatt av residensstaden (Göteborg) och tre av de landskap som ingår i länet. Länsvapnet registrerades år 1998 i Patent- och registreringsverket.

Geografi

Västra Götalands län omfattar hela landskapet Bohuslän, stora delar av Dalsland och Västergötland. Även små delar av Halland och Värmland omfattas av Västra Götalands län. Hela länet består av 49 kommuner, vilket gör att det är det län i Sverige som har flest antal kommuner, och cirka 16,7 procent av hela Sveriges Befolkning. Befolkningsmängden i Västra Götalands län är cirka 1,6 miljoner, vilket gör det till Sveriges näst största län sett till befolkningen. Länet gränsar till Örebros län, Värmlands län, Östergötlands län, Hallands län och Jönköpings län. Det gränsar också till Østfold, som ligger i Norge.

Tätorter i Västra Götaland

Borås

Borås är den näst största tätorten i Västra Götalands Län, och Sveriges 15:e största tätort med sina 72 500 invånare. Borås ligger i Borås kommun och tillhör landskapet Västergötland och Västra Götalands län. Staden är historiskt känd för textilindustri och för sina postorderföretag. Borås kallas ibland för ”Textilstaden”.

Borås Grundare

Staden grundades år 1621 av Gustav II Adolf, mestadels för att kunna legalisera en riksomfattande gårdfarihandel men också för att kronan skulle kunna få skatteintäkter från de så kallade knallarnas försäljning.

Trollhättan

Trollhättan är den tredje största tätorten i Västra Götalands län med cirka 49 000 invånare. Nästan hela Trollhättan tillhör Trollhättans kommun, förutom en liten del som tillhör Vänersborgs kommun. Trollhättan användes till en början bara för Göta Älvs fallområde, men kom sedan att innefatta hela staden. Namnet Trollhättan kommer från ett berg som ligger beläget i Trollhättefallen. Många turister kommer dit när det är fallens dag och därför säger man att det är därifrån namnet kommer. Anledningen till att berget gett Trollhättan sitt namn är för att det ser ut precis som ett trolls hätta, och därför föll det naturligt att kalla det för just Trollhättan.

Skövde

Skövde ligger på fjärde plats bland de största tätorterna i Västra Götalands län. I Skövde bor det cirka 36 800 invånare och det är också Sveriges 32a största tätort. Något som många vet om Skövde är att staden blev förstörd av en brand på sent 1750-tal. Det var år 1959 som Skövde stod i lågor och nästan hela staden brand ner. Ett kvarter som bestod av trähus bevarades och finns kvar än idag. Det tog ett tag för Skövde att återhämta sig efter branden men med tiden började det sociala livet frodas och staden livades upp med baler och teaterföreställningar. Några år efter branden levde invånarna i Skövde som vanligt och njöt av det lugna trygga småstadslivet.