Hillareds IF bildades den 5e maj år 1932 i Hillared. Då Hillared är en väldigt liten tätort med få invånare så har man inte någon stor idrottsförening. Däremot har Hillareds IF fotbollslag för både F/P 7-8 och P-12. De har inget lag för herrar eller damer, men det finns ett lag vid namn FC Lockryd där vuxna kan spela. Hillareds IF har riktat in sig på barn- och ungdomsfotboll för att de yngre invånarna i Hillared ska ha en möjlighet att spela fotboll trots att det inte finns någon större fotbollsförening. I Hillareds IF spelar barn från Hillared och från tätorter i närheten och det är främst föräldrar och andra vuxna i närheten som hjälper till på matcher. De tränar och spelar sina hemmamatcher på en fotbollsplan i Hillared och möter mestadels lag som spelar i närheten. I Hillared tycker många att det är viktigt att det finns någon slags idrottsförening där barn kan träna, då alldeles för många rör på sig för lite.

Ungdomsfotboll

Hur påverkar det spelare när lagen toppas?

I många lag förekommer det att laget ”toppas” inför matcher. Det betyder alltså att man bara låter de allra bästa spela, för att öka chanserna att laget vinner. Detta sker i vissa klubbar från väldigt tidig ålder, och det kan påverka spelarna negativt. Som tränare vill man självklart att det ska gå bra för laget oavsett vilken ålder som spelarna är i. Men det är också viktigt att tänka på att idrott ska vara roligt och inte alltid på blodigt allvar. Att vara en av de som inte blir utvald till matcher och som kanske inte tillhör de allra bästa kan vara väldigt jobbigt. Självklart är det inte roligt att få bekräftat att man är en av de sämre innan varje match, och det kan få vem som helst att tappa intresset. Därför kan det vara farligt att börja toppa lag redan från ung ålder då många spelare kanske då väljer att sluta spela fotboll helt. Det kan också vara påfrestande för de barn som blir uttagna till matcher och som ses som de bästa, då de kan känna sig pressade till att prestera. De kanske tänker att de måste spela bra varje match, för annars kommer de bli utbytta mot någon annan och inte få spela mer.

Press från föräldrar

Som förälder är det otroligt vanligt att se sina barn som talangfulla, och självklart vill man göra allt för att stötta sina barn så mycket som möjligt. Föräldrar som redan vid tidig ålder upptäcker att barnet har en talang, till exempel är väldigt bra på fotboll, har en tendens att sätta krav. Det kan vara så att man vill att barnet ska spela i ett bra lag för att utvecklas eller pushar till att träna extra för att bli ännu bättre. Barn som redan i ung ålder har press på sig från vuxna tappar ofta sportintresset snabbt då det går från att vara en hobby till att de känner sig pressade. Detta är ofta inte något föräldrar tänker på då de oftast bara vill barnets bästa och hjälpa till.