Fotbollslag i Västra Götalands län

Det finns gott om fotbollsklubbar i Västra Götalands län, både små som Hillareds IF och stora som Gais och IFK Göteborg.

GAIS

Gais (Göteborgs atlet-och idrottssällskap) är en fotbollsförening från Göteborg. Klubben bildades den 11 mars år 1894 och började spela fotboll år 1897. GAIS har tagit hem titeln svenska mästare i fotboll fyra gånger och vunnit Allsvenskan två gånger utan att blivit svenska mästare. Gais kallas ofta för makrillarna då deras tröjor med ränder och de vita shortsen påminner om makrillens randiga rygg och vita mage. På 1950-talet spelade laget i gröna tröjor med vita ärmar och vita byxor.

Övrig information om GAIS

• Den 20 maj år 1976 slog GAIS ett publikrekord mot IFK Göteborg då hela 50 690 åskådare var på plats för att se matchen.
  • GAIS genom tiderna största vinst i Allsvenskan var när de den 25 augusti år 1926 vann mot IF Elfsborg med hela sju mål mot noll.
  • Deras största seger i Sveriges näst högsta serie Superettan var när de slog Ängelholms IF med 7-0 den 22 maj år 2016.
  • De har vunnit en match i Allsvenskan med stor marginal, men förlorat ännu större. Den 12 juni år 1992 förlorade GAIS mot Östers IF med hela 0-9.
  • Den som spelat flest matcher i Allsvenskan är Folke Lind som totalt gjort hela 265 matcher i GAIS-tröjan.
  • Den spelare som gjort flest mål för GAIS genom tiderna är Karls-Alfred Jacobsson som under 197 matcher lyckades göra 145 mål.
  • Den som spelat flest matcher för GAIS någonsin är Sören Järnelöv som spelat hela 323 stycken.
  • Flest mål på en säsong är det John Nilsson som gjort, 26 mål under säsongen 1930/1931.
  • GAIS har totalt spelat sex säsonger i division tre.

IFK Göteborg

IFK Göteborg är precis som GAIS en idrottsklubb från Göteborg. Klubben kallas av göteborgare ofta bara för IFK, men har också andra smeknamn såsom Änglarna, Blåvitt och kamraterna. IFK Göteborg bildades den 4 oktober år 1904 och det är idag fotboll som är klubbens största sport. De spelar i Allsvenskan och efter säsongen 2017 slutade de på en andraplats, vilket betyder att de är rankade tvåa i Sverige. IFK Göteborg har blivit svenska mästare hela 18 gånger och har även vunnit svenska cupen. Laget hade sin storhetstid under 1980-talet då de vann alla stora tävlingar i Sverige; SM, svenska cupen, Allsvenskan och blev den första svenska klubben att vinna Uefacupen. IFK Göteborg var nära att ta sig till det sista steget i Europacupen, men förlorade mot FC Barcelona på straffar. FC Barcelona är en stor fotbollsklubb från Barcelona, Spanien, som ofta finns med på listorna av världens bästa fotbollslag. I IFK Göteborgs A-lag spelar några spelare som har IFK Göteborg som moderklubb, men de allra flesta har inte det. De flesta kommer ursprungligen från andra klubbar, runt om i Sverige eller utomlands. IFK Göteborg spelar sina hemmamatcher på Gamla Ullevi i Göteborg. Arenan kan ta upp mot 18 416 åskådare, men så många är det vanligtvis inte på Göteborgs matcher.