Hur gammal bör man vara för att börja på fotboll?

Det är väldigt individuellt hur gammal man bör vara när man börjar med vilken sport som helst, då det helt beror på hur man är som person. Det viktigaste när man börjar med fotboll är att intresset finns där och att man inte gör det bara för att föräldrarna vill det. Då kommer det bli tråkigt direkt och man kanske slutar spela efter bara några träningar. Man blir inte bättre om man inte har ett intresse för sporten, då det krävs att man lägger ner tid och energi på träning. Det är bra att som ung börja med fotboll på ett lugnt och roligt vis, och kanske inte börja med hård träning direkt. Det kan vara bra att börja med lekar och tävlingar som innehåller fotboll för att bygga upp ett fotbollsintresse. När barnet sedan blir äldre och själv vill börja spela fotboll på riktigt med matcher och träningar är det tid att ta nästa steg och börja i ett riktigt lag. På så sätt hålls intresset uppe och det blir inte lika seriöst från början. Vill barnet som äldre spela fotboll på proffsnivå får man diskutera flytt till annan stad eller byte av fotbollsklubb om det inte finns proffslag i närheten av där man bor.

Hur ska man göra om man vill bli fotbollsproffs?

Många drömmer som ung om att stå som fotbollsproffs på planen i en stor arena med tusentals människor som åskådare. Det kan vara så att man börjar som ung i ett mindre lag som till exempel Hillareds IF, där det inte finns några lag för vuxna. Det kan då vara svårare att hålla igång fotbollsträningen när man blir äldre, då man tvingas byta till en annan förening som har fotbollslag för äldre. Men om man bestämmer sig i tidig ålder för att satsa på fotboll finns det många vägar att ta, till exempel att börja på en skola med fotbollsinriktning.

Fotbollsgymnasium

När man väljer gymnasium finns det många skolor som har fotbollsinriktning, vilket innebär att man får träna fotboll på skoltid samtidigt som man går klart en linje. Gymnasium med fotbollsinriktning samarbetar ofta med ett fotbollslag, ofta stora klubbar. Genom att börja på ett gymnasium kopplat till en fotbollsklubb kan man få chansen att ta sig in i bra lag, vilket kan leda till framgång senare. Som med allt annat måste man satsa för att vinna, något som gäller även inom fotboll. Bor man i en stad utan fotbollslag kan man behöva flytta någon annanstans för att kunna spela fotboll i ett lag. Så det handlar alltså om att avgöra hur mycket man är villig att satsa för att bli fotbollsproffs. Man har alla möjligheter i världen att bli proffs om man lägger ner mycket tid på träning, kost etc. Det räcker inte med att ha talang inom fotboll, man måste ha viljan att träna och utvecklas. Som man brukar säga;

Hård träning slår talang när talang inte tränar hårt.